La legalitat del procés d'independència a debat, amb el conseller Mundó


El conseller de Justícia Carles Mundó, la historiadora Teresa Abelló I el jurista Jaume Alonso Cuevillas tracen el relat, des de la nostra història recent, sobre el món jurídic català i com la legalitat actual pot abastar el procés polític cap a la Independència.

El nostre marc legal, el sentit comú i el reconeixement exterior seran els elements que ens manaran tossudament cap a una convocatòria de referèndum. Entorn aquestes idees va girar el debat, el passat 11 de maig que va organitzar Catalunya Sí, moderat i participat per l’advocada i tertuliana Maria Vila.

Segons la historiadora Abelló, el context polític i social del maig del 1936, quan es va celebrar el primer Congrés Jurídic Català, era políticament delicat, amb unes institucions afeblides, pels esdeveniments dels anys immediatament anteriors, i en concret, per les conseqüències dels fets d’octubre de 1934.

Cuevillas va destacar que a Catalunya sempre s’ha continuat vindicant i treballant per tal de mantenir i recuperar les institucions i els espais de dret propis. Ja des del 1716, amb poques eines hem aconseguit sempre tenir força coses i sovint, exemplars, com el Dret Administratiu, el de Funció Pública, l’arbitratge o l’actual Codi Civil Català.

Però tenim un marc constitucional molt rígid que no escolta el que majoritàriament vol la ciutadania.

El conseller Mundó admetia que hi ha una fricció amb l’Estat espanyol perquè nega que siguem una nació. El referèndum es podria celebrar amb el marc constitucional, però no hi ha voluntat política. La constitució ve del franquisme i si alguns la voldrien reformar per això, d’altres encara la farien més restrictiva, ja que la diversitat que representem els catalans la viuen com una anomalia que cal corregir.

Per Mundó, l’acció política necessita del marc legal i de les institucions jurídiques, i han d’anar unides i coordinades. S’ha demanat 18 vegades la celebració d’un referèndum pactat i només s’ha obtingut un cop de porta com a resposta. Paral·lelament utilitzen la fiscalia i el TC per fer judicialment el que no volen fer políticament. Com deia David Cameron: “Sóc britànic, però abans de ser britànic sóc demòcrata”.

Actualment, hi ha una situació significativa a nivell polític i jurídic per aconseguir disposar dels espais que ens són propis i una cohesió social important. Haurà de ser la legitimitat democràtica, que deriva i derivarà del suport d’una majoria de la població, la que sustentarà la demanda d’un reconeixement democràtic a nivell internacional.

Segons Mundó, “serem en la mesura que ens reconeguin” perquè com també apuntava Maria Vila, no hem de caure en el parany de centrar-nos en el debat de si seguim o no la legalitat espanyola, que és on ens volen arrossegar ells.

“El que de ben segur ens donarà validesa legítima i democràtica, afirmava Mundó, serà que el dia del referèndum vagi a votar més gent que la que es quedi a casa”.