Barcelona Smart Rural. Reconnectant el camp i la ciutat


El Semproniana ha acollit l’acte “Barcelona Smart Rual. Ja saps el que et poso al plat?” amb Ada Parellada, Dionís Guiteras i Meritxell Serret.

Barcelona serà Smart City sempre que pugui ser Smart Rural, és a dir, sempre que s’estableixi una connexió entre les necessitats del món urbà i la realitat del món rural. Aquesta és una de les conclusions que va sortir al debat organitzat per Catalunya Sí el passat dilluns 12 de juny al Semproniana, el restaurant de l’Ada Parellada, amb la restauradora, l'empresari Dionís Guiteras i la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Meritxell Serret.

La restauradora i membre de la junta de l’entitat va sorprendre tots els assistents. S’esperaven una xerrada convencional i es van trobar asseguts a les taules del restaurant, amb maduixots de diferents orígens per tastar i discriminar sabors i tomaques per olorar i diferenciar. Un experiment didàctic, propi de l‘Ada, per explicar la procedència dels productes, el mercat globalitzat imparable i la producció autòctona catalana, com és actualment i com la volem els consumidors.

La trajectòria de la restauradora és llarga i intensa. La fer-ne la presentació el comunicòleg i professor de la UAB Santiago Ramentol, que és el tresorer de Catalunya Sí. De l’Ada va destacar les seves qualitats de cuinera, divulgadora, emprenedora, experta en alimentació, novel·lista i també impulsora d’un projecte contra el malbaratament alimentari.

Al llarg de la xerrada, l’Ada va poder expressar la seva preocupació entorn l’allunyament del consumidor urbà respecte el món rural, ja que la demanda del client urbà fa que es faci sense coneixement ni informació de la realitat i no sigui coherent amb el que el sector primari ha d’oferir. Així, sovint ens trobem que demanem al pagès que produeixi ecològic, de manera artesana i natural, i en canvi comprem convencional i d’importació. Demanem autenticitat i comprem còmode (homogeni i net), bonic i econòmic.

Al seu torn, en Dionís Guiteras, que és empresari de productes d’agricultura ecològica i també exerceix el càrrec de vicepresident primer de la Diputació de Barcelona, va assegurar que a Catalunya tenim un territori molt ampli, del qual es podria explotar agrícolament molt més del que s’està fent i també es podria fer d’una forma més ordenada, endreçada i regulada per tal d’aprofitar bé els recursos que tenim i, per exemple, no haver de deixar fruita a l’arbre durant la recollida, perquè surt més barat deixar-la podrir a l’arbre que collir-la. Cal reforçar la producció i poder projectar futur i oportunitats al camp.

Hi ha una desconnexió entre e l món rural i l’urbà, els dos mons no es parlen. A ciutat cal reconnectar-se amb la terra, no som conscients del què el món rural ens aporta, no sabem què és un enciam de veritat o identificar la nostra fruita o les vedelles del Pirineu... i és cabdal per poder exercir la sobirania alimentària. D’altra banda, també als pobles ens cal saber què aporten els urbans quan vénen al camp, ja que sovint habiten zones despoblades, arreglen cases pairals o valoren els nostres productes. Necessitem l’equilibri territorial.

Per finalitzar, la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, va explicar la diversitat productiva del sector agrari que tenim a Catalunya i va remarcar que som un país exportador i ben posicionat, però necessitem més joves agrònoms per garantir aquesta sobirania alimentària de la que parlàvem i reforçar la producció. Actualment ja tenim un sector molt tecnificat i industrialitzat, ja que els consumidors i les pràctiques de consum així ho demanen. En aquest sentit la pedagogia en l’alimentació i tot allò que consumim esdevé cada cop més important i, de fet, el nom de la conselleria ja ha incorporat el terme “Alimentació” al títol. Ara es treballa per donar-li preeminència i més importància per tal de connectar el consumidor últim amb tota la cadena de producció i que aquesta sigui una conselleria de tothom, i no només de la pagesia.

En acabat, es va obrir un torn de paraules que va ser molt animat i participatiu, i mentre per les taules apareixien petites exquisideses per a tots els assistents. Després de dues hores parlant d’aliments, va ser un plaer per al paladar finalitzar amb una degustació de varietats sempronianes.

#AdaParellada #Semproniana #DionísGuiteras #MeritxellSerret