Raül Romeva i Josep M. Terricabras ens carreguen d’optimisme i fermesa de cara al Referèndum


Gran trobada de catsis al Semproniana d’Ada Parellada per conèixer l’estat actual del procés, amb dos dels actors polítics de primera línia.

Dilluns 24 de juliol vam tancar la temporada de trobades temàtiques de Catalunya Sí amb dos protagonistes polítics del procés: el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i l’eurodiputat per Esquerra Republicana i membre de Catalunya Sí , Josep M. Terricabras.

El referèndum de l’1 d’octubre desperta molt interès i preguntes, i la mostra va ser omplir el restaurant de l’Ada Parellada. El menjador estava ple a vessar, amb prop de 80 persones, entre les quals, Lloll Bertan, Celdoni Fonoll, Pep Bou, Bonaventura Clotet, Magda Casamitjana o els catsis Toni Albà, Joan Manuel Tresserras, Germà Capdevila, Santiago Ramentol, Jordi Marí o Salvador Alsius, entre molts d’altres.

L’Eurodiputat va explicar l’interès que desperta el cas català a Europa, especialment per la constant negativa de l’Estat espanyol a dialogar o a no permetre votar al poble català. També va advertir, però, que a Europa ningú es pronunciarà fins que no s’hagi votat i hi hagi un guanyador clar, tal com va passar amb el referèndum d’Escòcia.

Terricabras va recordar també que a nivell legal, no hi ha cap llindar de participació i amb la gent que vagi a votar n’hi haurà prou per considerar vàlid el referèndum. Ara bé, políticament, és preferible el màxim de participació. De la mateixa manera, per guanyar, la majoria exigible és 50+1, però seria desitjable una majoria del 60-40 o 70-30.

Per la seva banda, el conseller Romeva va argumentar que ens empoderen cinc D per tirar endavant, que són cinc raons de pes: el Dret constitucional i internacional, els Drets Humans, la Democràcia, la Dignitat i la Determinació.

Romeva: “El Referèndum no vulnera cap dret, sinó que és una resposta a la vulneració constant de drets.”

Va recordar que la UE no ha dit mai que els catalans no puguin votar i es limita a dir que és un afer intern. Això no vol dir que sentin simpatia per al qüestió catalana, però empatitzen amb la situació i el dret democràtic de votar.

Mentrestant l’Estat espanyol es dedica a instaurar-nos el seu marc mental, el de considerar-nos il·legals i que no es podrà dur a terme el referèndum, però cal defugir dels seus missatges de la por i aferrar-nos a les cinc D.

“Cal carregar-nos de raons basades, no en la Història o la bandera, sinó en el respecte als Drets de tothom”.

Romeva va remarcar que el nostre marc mental ha de persistir en creure que el Referèndum és inevitable i es farà, i no ens hem d'obstinar en intentar canviar el marc mental dels que pretenen impedir-lo.

“Aquest procés no va només d’Independència, sinó també de Dignitat i de construir un país millor, perquè volem ser ciutadans lliures, sobretot davant l'escena flagrant i impune de tot el que està passant a l’Estat espanyol.”

Durant el torn obert de paraules, es van repartir i degustar un seguit de tastets d'elaboració pròpia del Semproniana. Van haver-hi força intervencions, moltes d'elles, preguntes sobre la viabilitat i les garanties del procés.

Abans de finalitzar l’acte, l’eurodiputat Terricabras va recalcar que enguany l’11 de setembre serà molt important, tant per la imatge col·lectiva que donarem al món com per l’opinió pública que es generarà, i va convidar fermament a participar-hi.

#Semproniana #AdaParellada #RaülRomeva #VicençPedret #LlollBertran #JosepMTerricabras