Sergi Sabrià, Alba Vergés i Isaac Peraire, convidats a la trobada de Catalunya Sí per explicar la si


Són molts els dubtes i reflexions que s'han generat els darrers mesos en el cor de Catalunya Sí sobre el camí cap a la independència, així que es va convidar els tres representants d'ERC per explicar els detalls de la situació actual.

El passat 6 de novembre Catalunya Sí va organitzar al Restaurant Semproniana una de les trobades semestrals que es fan habitualment amb totes les persones adherides. Aquesta vegada, els convidats al debat-tertúlia van ser els diputats Sergi Sabrià i Alba Vergés i el vicesecretari general de Coordinació Interna, Territori i Organització d’ERC, Isaac Peraire. Entre els tres, van han explicat els detalls del seguit d’esdeveniments succeïts durant els darrers mesos i setmanes entorn el Referèndum i la proclamació d’independència, que van ser altament intensos i importants per al conjunt del país.

Van comentar com es va entorpir el debat parlamentari el 6 i 7 de setembre passats; les querelles que ja pesen sobre la presidenta del Parlament per facilitar el debat i votacions a la cambra parlamentària; també les circumstàncies que van envoltar la decisió del president Puigdemont, tant la de la declaració d’independència com la de convocar eleccions; o com el Major Trapero va acceptar la destitució per tal de no afegir pressió als Mossos d’Esquadra.

El torn obert de paraules va ser molt participatiu i es van plantejar moltes reflexions i dubtes que preocupaven a la majoria de la gent. Un dels temes que es va tractar va ser el de les eleccions del proper 21 de desembre convocades per l’Estat espanyol. Tot i saber que són il·legítimes i no faltaven ganes per boicotejar-les, no hi podem renunciar, deien, ja que sempre hem defensat les urnes. La reflexió girava entorn al fet que ens juguem una altra vegada tot el suport a la nova República i ens recomptaran de nou, per tant, hem de sortir a fer els millors resultats possibles, perquè Europa ho mirarà com si d’un plebiscit es tractés.

S’ha demostrat que la fórmula JuntspelSí ha suposat per a ERC i CIU/PDCat obtenir resultats pitjors que quan les dues formacions anaven soles, per tant guanyarem tots en vots si es va per separat. D’altra banda, una llista única té sentit si abraça tot l’arc independentista, des de l’esquerra anticapitalista fins als partits més liberals. Es va explicar que aquesta coalició no era possible perquè algunes formacions ja ho havien descartat. Davant aquest escenari cal que cadascú es presenti com millor cregui que podrà sumar vots i en qualsevol cas ens recomptarem totes les formacions independentistes un cop celebrades les eleccions. En aquest sentit, Catalunya Sí, que està constituïda també com a partit, concorrerà en aquestes eleccions en coalició amb ERC.

També es va parlar del procés constituent, de la necessitat de començar a engegar-lo i fer parlar a la ciutadania, tot i saber que no serà d’avui per demà i que el camí serà més llarg del que després de l’1 d’octubre ens imaginàvem. En aquest procés de repensar el país és on podem sumar més veus de les que comptem a hores d’ara, i fer partícips a tota aquella gent que té un projecte de país i de millores de les polítiques actuals.

Sobre el moment actual, es va reclamar per part dels catsis més lideratge a ERC i que assumís una direcció forta i clara de l’independentisme i del procés.

Es va fer palès, també, en diverses intervencions el clam de la ciutadania a respondre enèrgicament a les ingerències judicials i polítiques de l’Estat espanyol cap al poble català i les seves institucions. L’empresonament dels Jordis, l’aplicació del 155, la marxa a l'exili de mig govern i l’encarcerament de l'altre mig, han portat a la ciutadania a sentir-se emprenyada i impotent i cal buscar la manera de canalitzar aquesta energia, això sí, per vies pacífiques i no violentes.

Tenim els líders de les dues principals entitats cíviques independentistes a la presó, mig govern a l’exili i l’altre mig, empresonat, una societat incansable, i un gran repte davant les urnes d’aquí unes setmanes. Molts desafiaments que cal encarar, canalitzar i liderar.